fbpx

General Knowledge MCQs

General Knowledge MCQs

General Knowledge MCQs

Here are 100 general knowledge multiple-choice questions (MCQs):

  1. What is the largest planet in the solar system?
    a) Earth
    b) Mars
    c) Saturn
    d) Neptune
    Answer: c) Saturn

  2. Which country is known as the Land of the Midnight Sun?
    a) Russia
    b) Canada
    c) Norway
    d) Sweden
    Answer: c) Norway

  3. Who is the author of “War and Peace”?
    a) Fyodor Dostoevsky
    b) Leo Tolstoy
    c) Anton Chekhov
    d) Vladimir Nabokov
    Answer: b) Leo Tolstoy

  4. What is the chemical symbol for lead?
    a) Le
    b) Li
    c) Ld
    d) Pb
    Answer: d) Pb

  5. In which year did the Titanic sink?
    a) 1907
    b) 1912
    c) 1923
    d) 1931
    Answer: b) 1912

  6. Who was the first person to travel into space?
    a) Yuri Gagarin
    b) Neil Armstrong
    c) John Glenn
    d) Valentina Tereshkova
    Answer: a) Yuri Gagarin

  7. What is the largest species of shark?
    a) Great White Shark
    b) Hammerhead Shark
    c) Whale Shark
    d) Tiger Shark
    Answer: c) Whale Shark

  8. What is the currency of the United Kingdom?
    a) Euro
    b) Pound Sterling
    c) Dollar
    d) Franc
    Answer: b) Pound Sterling

  9. Who wrote “The Catcher in the Rye”?
    a) J.D. Salinger
    b) Harper Lee
    c) F. Scott Fitzgerald
    d) Mark Twain
    Answer: a) J.D. Salinger

  10. What is the chemical symbol for carbon?
    a) Ca
    b) Co
    c) C
    d) Cr
    Answer: c) C

General Knowledge MCQs related to various topics and exams are mentioned on this page. Scroll down to find more General Knowledge MCQs.

  1. What is the largest moon in our solar system?
    a) Io
    b) Titan
    c) Ganymede
    d) Enceladus
    Answer: c) Ganymede

  2. Who is the current Prime Minister of the United Kingdom (as of September 2021)?
    a) Boris Johnson
    b) Theresa May
    c) David Cameron
    d) Tony Blair
    Answer: a) Boris Johnson

  1. What is the chemical symbol for helium?
    a) He
    b) Hl
    c) Hm
    d) Hn
    Answer: a) He

  2. In which country is the Great Barrier Reef located?
    a) Indonesia
    b) Australia
    c) Maldives
    d) Philippines
    Answer: b) Australia

  3. What is the largest bird in the world?
    a) Bald Eagle
    b) Ostrich
    c) Condor
    d) Vulture
    Answer: b) Ostrich

  4. What is the national flower of the United States?
    a) Rose
    b) Daisy
    c) Tulip
    d) Sunflower
    Answer: a) Rose

  5. Which gas is responsible for the blue color of the Earth’s sky?
    a) Oxygen
    b) Nitrogen
    c) Carbon Dioxide
    d) Ozone
    Answer: b) Nitrogen

  6. Who wrote “The Odyssey”?
    a) Homer
    b) Plato
    c) Aristotle
    d) Sophocles
    Answer: a) Homer

  7. What is the chemical symbol for potassium?
    a) Ka
    b) Po
    c) Pt
    d) K
    Answer: d) K

  8. In which country is the city of Marrakech located?
    a) Egypt
    b) Saudi Arabia
    c) Morocco
    d) Tunisia
    Answer: c) Morocco

General Knowledge MCQs are helpful in the preparation for various tests.

  1. Who is known as the “Father of Modern Computer Science”?
    a) Alan Turing
    b) Bill Gates
    c) Steve Jobs
    d) Charles Babbage
    Answer: a) Alan Turing

  2. What is the capital of South Korea?
    a) Tokyo
    b) Beijing
    c) Seoul
    d) Manila
    Answer: c) Seoul

  3. What is the chemical symbol for silver?
    a) Si
    b) Ag
    c) Sr
    d) Sn
    Answer: b) Ag

  4. In which city is the famous Taj Mahal located?
    a) New Delhi
    b) Mumbai
    c) Agra
    d) Jaipur
    Answer: c) Agra

  1. What is the national animal of Australia?
    a) Kangaroo
    b) Platypus
    c) Koala
    d) Emu
    Answer: a) Kangaroo

  2. Which planet is known as the “Evening Star”?
    a) Mars
    b) Venus
    c) Jupiter
    d) Mercury
    Answer: b) Venus

  3. Who wrote “The Adventures of Sherlock Holmes”?
    a) Agatha Christie
    b) Arthur Conan Doyle
    c) Edgar Allan Poe
    d) Dashiell Hammett
    Answer: b) Arthur Conan Doyle

  4. In what year did the Berlin Wall fall, leading to the reunification of Germany?
    a) 1961
    b) 1989
    c) 1991
    d) 2000
    Answer: b) 1989

  5. Which gas is responsible for the production of fizzy bubbles in soda?
    a) Oxygen
    b) Carbon Dioxide
    c) Nitrogen
    d) Hydrogen
    Answer: b) Carbon Dioxide

  6. What is the capital of Egypt?
    a) Cairo
    b) Alexandria
    c) Giza
    d) Luxor
    Answer: a) Cairo

General Knowledge MCQs on current affairs and history are also available.

  1. Who is the author of “One Hundred Years of Solitude”?
    a) Gabriel García Márquez
    b) Jorge Luis Borges
    c) Julio Cortázar
    d) Pablo Neruda
    Answer: a) Gabriel García Márquez

  2. What is the chemical symbol for sodium?
    a) So
    b) Sa
    c) Sn
    d) Na
    Answer: d) Na

  3. In what year did the American Civil War end?
    a) 1861
    b) 1877
    c) 1865
    d) 1888
    Answer: c) 1865

  4. Who is the current Chancellor of Germany (as of September 2021)?
    a) Angela Merkel
    b) Gerhard Schröder
    c) Helmut Kohl

d) Olaf Scholz
Answer: d) Olaf Scholz

  1. What is the chemical symbol for calcium?
    a) Cm
    b) Ca
    c) Ce
    d) Cl
    Answer: b) Ca

  2. In which city is the famous Louvre Museum located?
    a) London
    b) Paris
    c) Madrid
    d) Rome
    Answer: b) Paris

  1. What is the national flower of India?
    a) Jasmine
    b) Rose
    c) Lotus
    d) Marigold
    Answer: c) Lotus

  2. Who is the author of “Brave New World”?
    a) Aldous Huxley
    b) George Orwell
    c) Ray Bradbury
    d) Kurt Vonnegut
    Answer: a) Aldous Huxley

  3. What is the chemical symbol for nitrogen?
    a) Nt
    b) No
    c) Ni
    d) N
    Answer: d) N

  4. In which country is the city of Vienna located?
    a) Hungary
    b) Austria
    c) Czech Republic
    d) Switzerland
    Answer: b) Austria

General Knowledge MCQs build your knowledge base which helps not only in exams but also in daily life.

  1. Who is the author of “The Iliad”?
    a) Socrates
    b) Aristotle
    c) Homer
    d) Plato
    Answer: c) Homer

  2. What is the chemical symbol for copper?
    a) Co
    b) Cu
    c) Ca
    d) Cp
    Answer: b) Cu

  3. In what year did the United States declare its independence from Great Britain?
    a) 1776
    b) 1789
    c) 1765
    d) 1801
    Answer: a) 1776

  4. What is the national animal of Canada?
    a) Bald Eagle
    b) Beaver
    c) Polar Bear
    d) Moose
    Answer: b) Beaver

  5. Which planet is known as the “Red Planet”?
    a) Venus
    b) Mars
    c) Jupiter
    d) Saturn
    Answer: b) Mars

  6. What is the largest mammal on Earth?
    a) Elephant
    b) Blue Whale
    c) Giraffe
    d) Hippopotamus
    Answer: b) Blue Whale

  7. Who wrote the Mona Lisa?
    a) Vincent van Gogh
    b) Pablo Picasso
    c) Leonardo da Vinci
    d) Michelangelo
    Answer: c) Leonardo da Vinci

  8. What is the largest organ in the human body?
    a) Heart
    b) Liver
    c) Brain
    d) Skin
    Answer: d) Skin

  1. Which continent is known as the “Land Down Under”?
    a) South America
    b) Africa
    c) Australia
    d) Asia
    Answer: c) Australia

  2. Who is the author of “The Lord of the Rings”?
    a) George R.R. Martin
    b) J.K. Rowling
    c) J.R.R. Tolkien
    d) C.S. Lewis
    Answer: c) J.R.R. Tolkien

  3. What is the chemical symbol for silver?
    a) Si
    b) Ag
    c) Sr
    d) Sn
    Answer: b) Ag

  4. What is the currency of South Africa?
    a) Euro
    b) Rand
    c) Dollar
    d) Peso
    Answer: b) Rand

  5. Who wrote “Moby-Dick”?
    a) Herman Melville
    b) Mark Twain
    c) Nathaniel Hawthorne
    d) Edgar Allan Poe
    Answer: a) Herman Melville

  6. In what year did the Wright brothers make their first powered flight?
    a) 1899
    b) 1903
    c) 1911
    d) 1920
    Answer: b) 1903

  7. What is the capital of South Africa?
    a) Johannesburg
    b) Cape Town
    c) Durban
    d) Pretoria
    Answer: d) Pretoria

  8. What is the chemical symbol for tin?
    a) Ti
    b) Tn
    c) Ta
    d) Sn
    Answer: d) Sn

  9. In which country is the city of Prague located?
    a) Austria
    b) Czech Republic
    c) Hungary
    d) Poland
    Answer: b) Czech Republic

  10. Who is known as the “Father of Modern Psychology”?
    a) Sigmund Freud
    b) Carl Jung
    c) B.F. Skinner
    d) Ivan Pavlov
    Answer: a) Sigmund Freud

  11. What is the capital of Argentina?
    a) Rio de Janeiro
    b) Santiago
    c) Buenos Aires
    d) Montevideo
    Answer: c) Buenos Aires

  12. What is the national animal of China?
    a) Panda
    b) Dragon
    c) Tiger
    d) Red-Crowned Crane
    Answer: a) Panda

  1. Who is the author of “The Canterbury Tales”?
    a) Geoffrey Chaucer
    b) William Shakespeare
    c) John Milton
    d) Charles Dickens
    Answer: a) Geoffrey Chaucer

  2. What is the chemical symbol for magnesium?
    a) Mg
    b) Ma
    c) Mn
    d) Mo
    Answer: a) Mg

  3. In which country is the city of Rio de Janeiro located?
    a) Brazil
    b) Argentina
    c) Chile
    d) Peru
    Answer: a) Brazil

  4. Who is known as the “Father of Modern Medicine”?
    a) Hippocrates
    b) Galen
    c) Avicenna
    d) Louis Pasteur
    Answer: a) Hippocrates

  5. What is the capital of Spain?
    a) Madrid
    b) Barcelona
    c) Valencia
    d) Seville
    Answer: a) Madrid

  6. What is the chemical symbol for mercury?
    a) Me
    b) Hy
    c) Hg
    d) Mn
    Answer: c) Hg

  7. In what year did World War I begin?
    a) 1905
    b) 1914
    c) 1918
    d) 1922
    Answer: b) 1914

  8. Who is known as the “Father of Modern Philosophy”?
    a) Aristotle
    b) Socrates
    c) René Descartes
    d) Immanuel Kant
    Answer: c) René Descartes

  9. What is the capital of Canada?
    a) Toronto
    b) Vancouver
    c) Ottawa
    d) Montreal
    Answer: c) Ottawa

  10. What is the national flower of France

?
a) Rose
b) Daisy
c) Sunflower
d) Lily
Answer: d) Lily

  1. Who wrote “The Hound of the Baskervilles”?
    a) Agatha Christie
    b) Arthur Conan Doyle
    c) Edgar Allan Poe
    d) Dashiell Hammett
    Answer: b) Arthur Conan Doyle

  2. What is the chemical symbol for aluminum?
    a) Al
    b) Am
    c) Ai
    d) Ag
    Answer: a) Al

  1. In which year did World War II begin?
    a) 1929
    b) 1939
    c) 1945
    d) 1951
    Answer: b) 1939

  2. Who is known as the “Father of Western Philosophy”?
    a) Aristotle
    b) Socrates
    c) Plato
    d) Heraclitus
    Answer: b) Socrates

  3. What is the capital of Italy?
    a) Rome
    b) Milan
    c) Florence
    d) Venice
    Answer: a) Rome

  4. What is the chemical symbol for uranium?
    a) Ue
    b) Ur
    c) U
    d) Un
    Answer: c) U

  5. In which country is the city of Amsterdam located?
    a) Belgium
    b) Germany
    c) Netherlands
    d) Luxembourg
    Answer: c) Netherlands

  6. Who is known as the “Father of Modern Economics”?
    a) Adam Smith
    b) Karl Marx
    c) John Maynard Keynes
    d) Milton Friedman
    Answer: a) Adam Smith

  7. What is the capital of Russia?
    a) St. Petersburg
    b) Moscow
    c) Kyiv
    d) Minsk
    Answer: b) Moscow

  8. What is the national flower of England?
    a) Rose
    b) Tulip
    c) Daisy
    d) Lily
    Answer: a) Rose

  9. Who is the author of “The Grapes of Wrath”?
    a) John Steinbeck
    b) Ernest Hemingway
    c) F. Scott Fitzgerald
    d) Harper Lee
    Answer: a) John Steinbeck

  10. What is the chemical symbol for silicon?
    a) So
    b) Si
    c) Se
    d) Sn
    Answer: b) Si

  11. In which country is the city of Cairo located?
    a) Turkey
    b) Egypt
    c) Saudi Arabia
    d) Jordan
    Answer: b) Egypt

  1. Who is known as the “Father of Modern Sociology”?
    a) Max Weber
    b) Emile Durkheim
    c) Karl Marx
    d) Auguste Comte
    Answer: d) Auguste Comte

  2. What is the capital of India?
    a) Delhi
    b) Mumbai
    c) Kolkata
    d) Bangalore
    Answer: a) Delhi

  3. What is the chemical symbol for potassium?
    a) Po
    b) K
    c) Pr
    d) Pt
    Answer: b) K

  4. In which country is the city of Jerusalem located?
    a) Israel
    b) Jordan
    c) Lebanon
    d) Syria
    Answer: a) Israel

  5. Who is known as the “Father of Modern Political Science”?
    a) Niccolò Machiavelli
    b) Thomas Hobbes
    c) John Locke
    d) Jean-Jacques Rousseau
    Answer: a) Niccolò Machiavelli

  6. What is the capital of Mexico?
    a) Cancún
    b) Mexico City
    c) Guadalajara
    d) Monterrey
    Answer: b) Mexico City

  7. What is the national flower of China?
    a) Lotus
    b) Peony
    c) Orchid
    d) Chrysanthemum
    Answer: b) Peony

  8. Who is the author of “The Sun Also Rises”?
    a) Ernest Hemingway
    b) F. Scott Fitzgerald
    c) John Steinbeck
    d) Harper Lee
    Answer: a) Ernest Hemingway

  9. What is the chemical symbol for titanium?
    a) Ti
    b) To
    c) Te
    d) Ta
    Answer: a) Ti

  1. In which country is the city of Istanbul located?
    a) Turkey
    b) Greece
    c) Bulgaria
    d) Romania
    Answer: a) Turkey

  2. Who is known as the “Father of Western Medicine”?
    a) Hippocrates
    b) Galen
    c) Avicenna
    d) Louis Pasteur
    Answer: a) Hippocrates

  3. What is the capital of Australia?
    a) Melbourne
    b) Sydney
    c) Brisbane
    d) Canberra
    Answer: d) Canberra

  4. Who is the author of “Pride and Prejudice”?
    a) Jane Austen
    b) Charlotte Brontë
    c) Emily Brontë
    d) Louisa May Alcott
    Answer: a) Jane Austen

  5. What is the chemical symbol for hydrogen?
    a) H2
    b) He
    c) H
    d) Ho
    Answer: c) H

  6. Which gas do plants release during photosynthesis?
    a) Oxygen
    b) Carbon Dioxide
    c) Nitrogen
    d) Methane
    Answer: a) Oxygen

  7. Who was the first President of the United States?
    a) John Adams
    b) Thomas Jefferson
    c) George Washington
    d) Benjamin Franklin
    Answer: c) George Washington

  8. Which planet is known as the “Red Planet”?
    a) Venus
    b) Mars
    c) Jupiter
    d) Saturn
    Answer: b) Mars

I hope you find these questions useful. If you need more, feel free to ask!

Find More

MCQs

1 comment

Leave a Reply